Kuinka korjata homekoulut? osa 2.

Kuten aina saneerauksessa on monia vaiheita:

2. Poista home ja kunnosta vaurioituneet rakenteet tai kapseloi ongelmakohta


Ensimmäinen vaihe on se haastellisin. Kuinka poistaa homeen aiheuttanut ongelma. 

Yksinkertaisimmillaan homeen voi poistaa helposti. Imetään esimerkiksi yläpohjan eristeet pois, vaihdetaan muutkin kastuneet rakennusmateriaalit uusiin, puhalletaan uudet villat tilalle. 

Kapselointiin ryhdytään yleensä siinä vaiheessa, kun korjauksen hinta on liian suuri. Esimerkiksi välipohjassa pilaantunut eristys aiheuttaa ongelmia huoneilmaan. Tiivistämällä huonetilojen lattiat ja huolehtimalla välipohjan tuuletuksesta voidaan asia saada "korjattua" tai ainakin muutettua tilat terveydelle vaarattomiksi. Samalla huonetilojen pieni ylipaine tulee myös pitää kunnossa. 

Kapselointiin ryhdytään yleensä tilojen tai esimerkiksi rakennuksen tekniikan ollessa käyttöiän päässä, jotta saadaan lisäaikaa muihin toimiin. Kapselointi voidaan myöhemmin myös purkaa ja tehdä varsinaiset korjaukset. 

Kivi, betoni ja teräs ovat sikäli hyviä materiaaleja, että ne eivät itse homehdu. Toki pintaan voi kasvustoa tulla, mutta puhdistuksen jälkeen materiaali on kunnossa. Betoni kyllä imee kosteutta itseensä ja teräs kondensoi pinnalle vettä lämpötilaeron sattuessa kohdalle, mutta varsinaiset kosteuden vaikutukset tulevat muihin materiaaleihin. 

1950-luvun taloissa alakerrassa on betoni (ja ne pari valuun heitettyä terästä) ollut märkänä jopa 60 vuotta, mikäli tiloja ei ole saneerattu. Ei se betoni tai teräs siitä itseensä ota. Pintaan laitettu materiaali yleensä paljastaa kosteuden. Materiaalien tulee toimia yhdessä eikä yksittäisen yksityiskohdan kunnostus ilman kokonaisuuden ymmärtämistä auta. 

Seuranta

Jotta voidaan varmistua, että kohta 1 meni oikein tulee tilannetta seurata. Hyvä tahto ei riitä, vaan asiasta tulee varmistua. 

Kommentit