Pihavarasto uusiksi osa 2 - perustukset

Jatkoa osasta 1.  

Kesälomalla on aikaa puuhastalle ja tänä vuonna ei päästy Italiaankaan lomailemaan. Teimme siis kuten monet muutkin ja kävimme K-raudassa ostamassa peräkärrykuormallisia tavaraa. Toki Byggmaxistakin tilattiin kuorma-autolla kotiin asti. 

Vaikka piha-varasto on kevytrakenteinen, kuten rakennusjärjestyksessä vaaditaan, niin se ei tarkoita oikeasti keveyttä. 10m2 varaston painoa en tullut laskeneeksi, mutta tuskin kiloissa mitataan vaan ennemmin tonniluokassa. 

Jotta varasto ei liiku vuosittain eri suuntaan ja ovien aukeaminen riipu kuun asennosta, on perustukset tehtävä hyvin. Meillä oli alkuun pari suunnitelmaa perustuksille. Minä ajattelin ruuvipaaluja ja rouva maanvaraista betoniperustusta. Ruuvipaalut ovat helppo ja nopea ratkaisu, jos alla ei ole kalliota tai isoja kiviä. Kannattaa toki muistaa mennä routarajan alapuolelle. Maanvarainen betoniperustus on omakotitaloista tuttu perustustapa maanvaihtoineen. Neuvotteluiden tuloksena päädyimme pilariperustuksiin. Ensiksi tehtiin kuopat jokaiselle pilarille, joita tuli 10 kpl. Kuopan pohjalle tuli tukeva sepelipatja ennen harkkoja. Harkkojen sisään hakattiin harjaterästä kallioon asti, mutta varsinaisia anturoita ei valettu alapuolelle. Alapää ei kuitenkaan ole tiivis, joten valussa betonia tuli melko sopivasti harkon sivuillekin. Myös varaston alta poistettiin pintamaat ja tilalle levitettiin kangas sekä kuutio sepeliä. Eihän sitä nurmikkoa haluta kasvamaan varaston alla. Lisäksi alle saa varastoitua vaikka lapioita tai rakennustelineet talveksi. 

Teimme kehikon nyt valmiiksi ennen valua. Kehikko asemoitiin tarkasti paikalleen ja tasaiseksi. Ristimitan kanssa jumpattiin hetken aikaa ennen kuin olimme tyytyväisiä. Nyt pilarien paikat oli helppo tarkistaa kohdilleen. Pari pilaria edittiin valamaan täyteen, jotta seuraavana päivänä olisi hyvä jatkaa ilman huolta kehikon liikkumisesta. Kaikki pilarikengät ovat säädettäviä vielä jälkikateenkin, joten roudan yllättäessä voidaan varasto oikaista helposti uudelleen. Seuraavana päivän pilarit olivat kuivuneet riittävästi ja päätimme maalata kehikon saman tien. Oli muuten hyvä idea maalata se jo tässä vaiheessa. Ei tarvitse sitten myöhemmin varoa muita rakenteita ja kyykistellä nurkissa. 
Pilareiden yläpäihin laitettiin huopaa suojaksi ensi kuivuudelta ja nyttemmin kosteudelta. Ylimääräisistä harkoista tehtiin vielä tuki keskelle.Lattiavasat olivat aika kivasti pilareiden kohdalla, joten kantavuutta varmasti riittää. Lisäksi määrässä ei säästelty, vaikka käytettiinkin kunnollista 50x150mm tavaraa. Lattiavasojen päissä oli teräksiset kengät tai miksi niitä u:n muotoisia kiinnitysrautoja nyt kutsuttiinkaan. 
Hieno tanssilattia on valmiina. Olisi tästä siis saanut hienon pationkin, mutta puutavara oli jo ostettu ja odotti käyttöä etupihalla. 
 

Yllä olevassa kuvassa näkyy varaston alimmainen nurkka etuoikealla, jonka mukaan kaikki muut on mitattu ja tarkasti suoraan. 
Vasara sekä nauloja oli käytössä lattian teossa. Kaikki muut menikin sitten akkukoneella ja ruuveilla. En suosittele ainakaan käsin hakkaamaan nauloja varastoonsa. Viisas pääsee vähemmällä. 

Kommentit