Pihavarasto uusiksi osa 1 - suunnittelu

 Meidän vanha pihavarasto oli todettu epäkäytännölliseksi jo muuttaessamme vuonna 2005. Pari muuta pientä juttua piti tehdä kuitenkin ennen pihavaraston uusimista. Salaojat, lämmityslaite, pesutilat, julkisivut, laajennus ja uudelleen rakentaminen isoimpia lyhyesti luetellakseni. 




No projektit ovat toinen juttu ja kertovat ehkä enemmän puuhastelun tarpeesta. Kun viimeinenkin asuinrakennuksen projekti oli saatu päätökseen, niin oli vihdoin aika keskittyä päivittämään pihavarastoa. 

Ensiksi kannattaa selvittää oman kunnan rakennusjärjestyksestä mitä määräyksiä siellä on pihavarastolle. Itse tunsin entuudestaan Espoon rakennusjärjestyksen, joten pieni kertaus ulkomuistista:

  • maksimi koko asemakaava-alueella 12m2
  • etäisyys rajasta 4m ja muista rakennuksista 8m. (Palo-osastoinnilla ja/tai naapurin kanssa sopimalla voi tästä joustaa).
  • Kevytrakenteinen 
  • Vain yksi kiinteistölle

Ei siis muuraamalla tai rajaan kiinni. 

Kohtuullisen moneen vaiheeseen oli pohdittu sopivaa varaston paikkaa ja päädytty aina takaisin samaan paikkaan. Meillä vanhaa varastoa oli siirretty kaivinkoneella jo aikaisempien projektien seurauksena ja Timon aikanaan valitsema paikka osoittautui oikeastaan parhaaksi valinnaksi. Varasto tuli hiukan kauemmaksi naapurin rajasta kuin minimi 4m olisi vaatinut, mutta naapurin varasto olisi jäänyt alle 8m etäisyydelle. Olimme itse antaneet aikaisemmin luvan rakentaa varaston lähes rajaamme kiinni, joten yllätyksenä etäisyys ei tullut. 

Kävimme lävitse useita eri valmisvarastoja ja aina päädyimme samaan tulokseen. Liian heppoinen, väärän mallinen tai muuten vaan sopimaton meille. Vasara löytyi entuudestaan ja naulojakin saa kaupasta. Ei muuta kuin toimeen. 

Päätöksenä oli sitten tehdä talon ulkonäköön sopiva malli ihan omana työnä pitkästä tavarasta. Kun tekee itse saa sellaisen kuin sattuu tulemaan. 

Puuinfon sivulla on hyvä ohje mökin rakentamisesta. Siitä saa opastusta tarvittavaan materiaaliin, -määriin sekä halutessaan koko projektiinkin. Itse käytin ohjeita noin navan korkeudelle asti ja sen jälkeen mentiin puhtaasti omalla suunnittelulla. tässä on linkki ohjeeseen: https://puuinfo.fi/teeseitse/piharakentaminen/vaja/

Ensiksi tietysti raivattiin vanha vaja pois tieltä. Ruukin tuotteista 1980-luvulla tehty varasto olisi vielä kestänyt varmaankin seuraavat 40 vuotta, mutta päädyimme purkamaan sen nätisti osiin ja viemään kierrätykseen. 


Nyt päästiin sitten itse asiaan. 

Kommentit