Plotterin korvaaja

Lueskelin tässä taannoin Kippari-lehteä. Olivat testanneet ipadiä ja karttaohjelmaa ja olleet varsin tyytyväisiä.

Itsekin päätin tehdä testin ja koittaa miten iphone 4 ja karttaohjelma toimivat.
Karttaohjelmaksi valikoitui lehdessäkin testattu Navionics Marine. Hintaa oli Applen kaupassa alle 10€. Sama paketti löytyy myös Nokialle ja Android puhelimille. NavionicsMobile nettisivu

Jos joutuu ostamaan puhelimen tätä tarkoitusta varten, suosittelen ostamaan peruskapulan ja erillisen plotterin. Ainakin ipadin/iphonen hinnalla saa edullisen plotterin ja kartat siihen. jos puhelin on valmiina, ei kartan hinta estä edes satunnaista kokeilua.

Iphone on hiukan liian pieni, mutta etukäteen tehdyt reitit ovat helposti seurattavia ja paperikartalta pudonnut henkilö löytää nopeasti itsensä. Kartat ovat olleet minusta riittävän tarkkoja, vaikka ihan täyttä luottamusta ei vielä ole syntynyt käytön vähäisyyden vuoksi. Myös akun kesto ei ole kovin kummoinen navigoinnissa, joten kannattaa varautua lisävirtaan esim tupakansytytinliitännästä.

Ipadillä tai vastaavalla androidiin pohjautuvalla isomman näytön laitteella käyttö olisi jo mukavaa. Iphonen ongelmana on ainakin itselläni ollut kunnollisen telineen puute ja pieni näyttö. Joutuu pudottamaan veneen pois plaanista tutkiakseen karttaa tarkemmin. Myös vähäinenkin vesi tekee laitteelle hallaa toisin kuin oikeille plottereille. Buster on varsin kuiva ja tuulilasi suojaa vähiltäkin roiskeilta tehokkaasti, joten talven aikana vanhan Nokialaisen teline saa väistyä uuden iphonelle sopivan telinen tilalta.

Ohjelma on kuitenkin hintansa väärti. Voi vain ihmetellä, miten sama kartta maksaa plotteriin 200€.
Elektroniikka osoitti myös haavoittuvuutensa. Iphonen ainoa nappula sanoi sopimuksensa irti ja navigointi tapahtuu taas kartan avulla. Kompassia ei ole juuri tarvittu, kun lähimaastossa on maamerkkejä riittävästi. Puhelutkin hoituvat Noksun kommunikaattorilla, jonka akkukesto jaksaa hämmästyttää iphonea huollosta odoteltaessa. 

Kommentit