Espoon rakennusvalvonnan kehitystä viimeisen 4 vuoden aikanaEspoon rakennusvalvonta on yleensä päässyt otsikoihin negatiivisessa mielessä.

Maineessa on toki paljon perääkin, mutta kehitys on ollut paljon nopeampaa kuin uutisia lukemalla voisi päätellä.

Nykyisen lautakunta aloitti lupakäsittelyaikojen seurannan. Varsinkin keskiarvosta poikkeavat pitkään jatkuneet lupaprosessit on perattu tiukalla kammalla. Käsittelyaikojen pituus kestää vertailun mihin tahansa Suomessa.

Hakuajan pituutta tärkeämpää on minusta käsittelyajasta annettavan arvion pitävyys. Luvan hakijalle 3,5 tai 8 viikon käsittelyaika on yleensä ihan ok, mutta tärkeää on tietää milloin lupa todennäköisesti on tulossa. Tähän on samoin tullut suuria parannuksia viimeisen parin vuoden sisällä.

Suurien kohteiden käsittely on hitaampaa, koska lautakuntaan tulevien lupien käsittelyaika on kokousvälistä johtuen hitaampaa. Lautakunnan myöntämiä lupia avustetaan yleensä kaupunkikuvatoimikunnan käsittelyllä. Kaupunkikuvatoimikunnassa saattoi aikaisemmin kestää hyvinkin pitkään, jotta Espoon ja rakennuksen suunnittelijan yhteinen tahto löytyi. Nykyisin kaupunkikuvatoimikunta antaa yleensä suosituksia huomiota vaativista seikoista, mutta ei vaadi monia esittelykierroksia ennen hyväksyntäänsä. Rakennuslautakunta on myös hyväksynyt rakennushankkeita, jotka edellä mainittu kaupunkikuvatoimikunta on hylännyt kaupunkikuvan vastaisina. Hyväksytyt hankkeet ovat toki olleet lainvoimaisen kaavan mukaisia.

Rakennuslehti: Espoo ja PKS-rava

Myös mielivaltaisuudesta on saatu kuulla silloin tällöin syytöksiä. Rakennuslautakunta teki päätöksen PKS-rava ohjeiden ja tulkintojen noudattamisesta sellaisenaan. Kaikki poikkeukset tulee olla ohjeissa mainittu. Itselleni poikkeuksina tulee mieleen lähinnä puiden kaatamisen rajoitukset Tapiolassa.

Espoo tarjoaa alennusta pientalojen rakennuslupiin

Lautakunta tarjosi kädenojennuksen pientalojen rakentajille lupakustannuksissa. Talvella haettujen rakennuslupien maksuista saa tuntuvan alennuksen. Samalla oma rakentamisen pääsee hyvin käyntiin keväällä lumien sulettua. Valitettavan yleinen tapa on jättää rakennuslupahakemus kesäkuussa ja pahimmillaan odotella lupaviranomaisen heinäkuisen vuosiloman ajan lupaa myönnettäväksi. Itse tosin olin tätäkin myöhäisempi ja lupa jätettiin sisälle syyskuussa pari vuotta sitten.

Rakennuslehti: Uusi rakennusvalvontajohtaja

Vakituisen viranhaltijan siirtyessä kansanedustajaksi valittiin Espooseen ennakkoluulottomasti uusi rakennusvalvontajohtaja Hämeenlinnasta. Valinnalla haettiin uusia näkemyksiä ja entistä asiakaslähtöisempää otetta. Muutoksia aletaan nähdä jo tulevan kevään aikana.

Asiat eivät valitettavasti tapahdu niin nopeasti kuin itse kukin haluaisin. Olen kuitenkin varsin tyytyväinen Espoon Rakennuslautakunnan 4 vuoden päätöksiin.

Tyytyväisyys ei tarkoita, että valmista olisi tullut. Viimeisimpien lehtijuttujen perusteella Espoon Rakennusvalvonta koetaan edelleen vähiten miellyttävimmäksi asiointipaikaksi. Pahaksi onneksi Vantaa erottui juuri päinvastaisessa mielessä edukseen. Oppia ei tarvitse siis hakea edes kaukaa.

Kommentit