Kuinka korjata homekoulut? osa 1.

Kuten aina saneerauksessa on monia vaiheita:

1. Etsi ja poista homeen aiheuttaja

Homekouluille on usein yhteisenä tekijänä 1990-luvulla tehty remontti. Koulut eristettiin jälkikäteen ja ilmanvaihto muutettiin koneelliseksi. Tietotaito ei valitettavasti ollut aina riittävällä tasolla suunnittelijoilla, toteuttajilla tai käyttäjillä. Harvemmin onneksi sentään kaikilla kolmella. Suurin osa 1990-luvun rakennuksista on kuitenkin edelleen hyviä ja turvallisia käyttää.

Home vaatii kehittyäkseen kosteutta ja lämpöä. Homeitiöitä on luonto täynnä, joten niiltä ei voi välttyä. Pitoisuudet ovat onneksi luonnostaan niin alhaiset, että asiaan ei tarvitse kiinnittää huomiota terveissä rakenteissa.

Muuttamalla rakennuksen ominaisuuksia esimerkiksi lisäeristyksellä tai väärällä tiivistämisellä voidaan luoda kastepiste väärään paikkaan. Tiivistämisen yhteydessä asennettu ilmanvaihto tulee olla aavistuksen ylipaineinen ja PÄÄLLÄ. Alipaineiseksi säädetty ilmanvaihto imee epäpuhtaudet rakenteista huoneilmaan ja voi helposti heikentää sisäilman laatua. Tiivis talo ilman ilmanvaihtoa on otollinen kasvualusta homeelle.

Toki normaalit huollon laiminlyönnit auttavat rakenteiden vaurioitumisessa, vaikka talo olisikin hyvin suunniteltu ja rakennettu. Sadevedet taloon tuova kallistus pihalla on tyypillinen esimerkki helposti havaittavasta ongelmasta. Vuotava katto tai viemäri on yleensä aavistuksen vaikeammin havaittava. Tärkeintä on kuitenkin reagoida ongelmaan eikä piilottaa sitä tai vedota puuttuviin määrärahoihin. Mitä aikaisemmin korjauksen tekee sitä edullisempaa se on.

Havaitun homeen tai muun ongelman aiheuttaja tulee aina poistaa ensimmäisenä. Mitään korjausta ei kannata tehdä, jos syytä ei ole tätä ennen poistettu. Seinään ilmestynyt home lähtee pesemällä pois ja seinä voidaan maalata. Parin vuoden päästä saman voi tehdä uudelleen.

Yllä olevat ovat ääriesimerkkejä homeen aiheuttajista ja monessa tapauksessa rakennuksen elinkaari saattaa olla lähellä loppumistaan.

Itse lähtisin etsimään hometta ensimmäiseksi tutkimaan esimerkiksi läpivientien tiivistyksiä. Kuinka ilmanvaihdon läpiviennit tai antennin kaapeloinnit ovat viety rakenteista lävitse? Ns. Terveessäkin talossa, näistä löytyy todennäköisesti pieniä vesivaurioita ja homepilkkuja.

Tässä sisäilmayhdistyksen sivuilta poimittu esimerkki keskuspölynimurin putkesta:
kuva kondensoivasta eristyksestä

Yksinkertaisimmillaan kouluun muodostuvan homeen pystyy estämään pitämällä ilmastointi päällä, vaihtamalla suodattimet säännöllisesti ja puhdistamalla sekä säätämällä kanavat riittävin väliajoin.

Janne

Kommentit