Vaalituloksesta pohdintaa

Nyt, kun on hiukan aikaa vaaleista ja omastakin ulkopuolelle jäämisestä päästy ylitse, on aika tutustua tarkemmin vaalituloksiin.

ÄänetPaikatOsuusMuutos
Kokoomus422442633,7%-2,3
Vihreät278881722,3%5,5
SDP156911012,5%-1,0
Perussuomalaiset1228279,8%-2,6
RKP1009468,1%-1,5
Keskusta509534,1%0,4
Vasemmisto486233,9%0,4
Kristilliset450723,6%0,5
Piraattipuolue88600,7%0,1
Liberaalipuolue - Vapaus valita78110,6%0,6


Kokoomus kärsi minun mielestäni rökäletappion Espoon kuntavaaleissa 2017. Jos ryhmästä putoaa 10% pois on tulos suuri paikallinen tappio, vaikka kuinka valtakunnallisesti olisikin menestynyt.
Kokoomus on puolustanut pitkään Espoon tiukkaa taloudenpitoa ja veroprosentin säilyttämistä entisellään. Tähän lienee odotettavissa muutoksia tulevalla valtuustokaudella, koska veronkorotuksia ajavat ryhmät saivat suurta kannatusta.

Vihreät, jotka edellisiin lukeutuivat, saivat minusta historiansa suurimman vaalivoiton Espoossa. Onnitteluni heille. Vaalien tulos on aina oikeassa ja tulos ansaittu (riippumatta minun mielipiteestäni). Äänestäjille ei varmaan kerrottu, että Espoon tiloista (kuten koulut) vastaavan tilaliikelaitoksen hallituksen puheenjohtaja on muuten ollut vihreistä. Sama toiminta sai siis kannatusta.

SDP säilytti asemansa paikoissa, vaikka kannatuksessa hiukan tulikin takapakkia. Huomionarvoista on kuitenkin Vihreiden ja SDP asema yhdessä. Yhteinen ryhmä on suurempi kuin kokoomuksen ryhmä Ainakin jo HSL:n toiminnassa ovat olleet jo aikaisemmin samassa ryhmässä.

Perussuomalaiset sai kylmää vettä niskaansa. Tämä ei ollut galluppien perusteella suuri yllätys. Espoossa perussuomalaisten ryhmä tiivistyi ja varmaan ryhmän yhteinen linja löytyy tulevaisuudessa entistä selkeämmin.

Kehä III pohjoispuolelta on edustajia kaikissa puolueissa.

Vihreissä on edustaja ihan pohjoisimmasta Espoosta. Valitettavasti sanon henkilökohtaisesti, että olisin mielelläni nähnyt Niipperin (=Perusmäestä) edustajan Jani Heleniuksen mielelläni valtuustossa. Jani olisi varmasti ajanut tarmokkaasti alueemme yhteisiä asioita. Yhteistyö olisi myös ollut varmastkin aluetta hyödyttävää. En välttämättä jaa näkemyksiä Janin kanssa, mutta ainakin mies sanoo rehellisesti kantansa vaikka kuulija ei aina sitä odottaisikaan. Vaaliväittelyssä Jani kertoi rehellisesti kannattavansa veroprosentin nostoa. Pisteet hänelle, vaikka eri mieltä olenkin.
Vihreiden edustaja on siis Ekim Özdemir, 24 vuotias opiskelija/kriisinhallintaveteraani. Oli minusta Rinnekodin postinumeroalueelta. En tunne henkilöä nimen takana.

Demareissa Liisa Kivekäs pääsi ansioituneesti vihdoinkin lävitse. Liisan äänimäärä oli hieno 539 ääntä. Liisan kohdalla voidaan sanoa, että oman alueemme äänillä ei hänkään olisi päässyt valtuustoon. Liisa oli kuitenkin ollut aktiivinen ja sai ääniä kivasti ympäri Espoota. Onnittelut Liisalle!

Perussuomalaisista meni luonnollisesti lävitse myös Niipperin oma kansanedustaja Simon Elo.

Meidän postinumerommekaan ei jäänyt lopulta ilman omaa valtuutettuaan. Jussi Holma pääsi mukaan valtuustoon Keskustan listalta.

Kokoomuksessa Markus Torkki löytyy Bodom-järven länsipuolelta. Melko kaukaa meiltä katsottuna. Palomäen Ulla on lähempää, vaikkakin kehän toiselta puolelta. Ihan Kalajärveltä/Niipperistä emme siis edustajaa saaneet.

Pohjois-Espoon edustajien määrä on kasvanut minun havaintojeni mukaan varsin suureksi verrattuna aikaisempiin. Voin toki muistaa väärinkin, mutta nyt meiltä on 4 edustajaa Bodomin itäpuolelta. Kyllä nyt pitää saada tuloksia aikaan riippumatta puolueesta.

Toki pienenä vaalitavan ikävä piirteenä täytyy todeta, että valtuustossa on seitsemän jäsentä joiden henkilökohtainen äänimäärä oli pienempi kuin minulla. Tasan ei aina käy onnenlahjat.

Olen edelleen kovin kiitollinen meidän alueemme asukkaille saamistani äänistä. Täytyy ensi kerralla miettiä keinoja päästä paremmin lävitse. Ehkä ei kannata sanoa ajavansa pohjois-Espoon etua. Se ei juurikaan lisää ääniä muualta Espoosta.

Varavaltuutettuna tulen toki tekemään sen mitä meidän alueen kehittämiseksi pystyy. Täytyy toivoa, että varsinaiset valtuutetut ovat paljon poissa kokouksista tulevalla valtuustokaudella.

Janne

Kommentit