Luottamuspaikkojen jako Espoossa

Luottamuspaikat kuntavaalien jälkeen jaetaan aina valtuuston ensimmäisessä kokouksessa.

Tätä ennen menetellään seuraavasti:

1. Neuvottelut puolueiden välillä.

Paikat on pisteytetty ja vaalitulos sanelee käytettävän pistemäärän. Poliittisen ryhmittymän koko sanelee myös valintajärjestystä. Espoossa suurin ryhmä on perinteisesti pitänyt itsellään kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikkaa. Se pysyy edelleen kokoomuksella siis. Seuraavaksi yleensä on valittu kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat sekä valtuuston puheenjohtajisto.
Kaikki luottamuspaikat jaetaan ja ryhmien intresseissä on ollut eri paikkojen saaminen.
Perinteisesti Kokoomus on ollut kiinnostunut yrittämisestä ja kaavoituksesta. Vihreillä on ollut tilakeskuksen puheenjohtajuus sekä useinmiten teknisen lautakunnan puheenjohtajuus. Demareilla on ollut sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajuus.

Tätä kirjoitettaessa 9.5 neuvottelut ovat vielä kesken, mutta muualta kuin omasta puolueesta olen kuullut huhuja tulevista muutoksista. Ainakin lautakuntien vetovastuuseen on tulossa muutoksia. Vaalivoittaja vihreillä on hyvät neuvotteluasemat ja aikaisempaa suuremmat paikkamäärät jaettavanaan.

2. Neuvottelut oman valtuustoryhmän kesken

Halutuimpiin paikkoihin on kaikissa ryhmissä useita hakijoita. Hakijat valitaan vaalimenestyksen, ammatillisen osaamisen ja oman halukkuuden perusteella. Painotukset riippuvat toki puolueista, mutta aikaisempien perusteella ainakaan ammatillinen osaaminen ei aina ole merkinnyt ja henkilökohtaisen vaalituloksen merkitys on ollut suurempi.
Myös sukupuolijakauma eri toimielimissä vaikuttaa paikkajakoihin puolueiden välillä. Vihreillä saattaa olla lautakunnan naispaikka ja perussuomalaisilla miespaikka.

Valtuustoryhmien säännöt sanelevat kuinka paljon ennen valtuuston kokousta asiat pitää olla selvillä. Kokoomuksella valtuustoryhmässä paikat pitää olla käsitelty 15.5 mennessä.

3. Valtuusto vahvistaa paikkajaon

Espoon uusi kaupunginvaltuusto vahvistaa puolueiden ilmoituksien perusteella pohjaesitykseksi muodostuneen paikkajaon ensimmäisessä kokouksessaan. Uudet luottamuspaikat tulevat voimaan valtuuston kokouksen päätösten saatua lainvoiman. Käytännössä Espoossa esimerkiksi lautakuntien jäsenet vaihtuvat kesäkuun puolivälin kokouksista alkaen.

Ensi viikolla nähdään ketä kaupungin päätöksenteossa pääsevät merkittäville paikoille.

Janne

Kommentit