Solbacka - rakennukset 2020

 Jo syksyllä tehtiin Solbackassa inventaario mitä rakennuksia tontilla oikeastaan olikaan ja mitä niiden kanssa voitaisiin tehdä. #solbacka

Sauna ensimmäisenä. Kiuas on hyvässä kunnossa ja piippu samoin. Sauna on sinänsä tyydyttävässä kunnossa, mutta kooltaan aivan liian pieni ollakseen käyttökelpoinen. Toki siinä saa peseydyttyä paremmin asiansa ajavan saunan valmistumiseen asti. Sauna ja mökki olivat enakkotietojen mukaan luvattomat. Ne kuitenkin löytyvät jopa 20 vuotta vanhasta kaavakartasta. Eli ihan uusista rakenteista ei siis ole kyse. Tarkoituksena on purkaa luvattomat rakennukset ja tehdä uudet tilalle kunhan ehditään. Saunasta on etäisyyttä mereen noin 15m ja keskivedenpintaan noin 1,5m. Ihan näin lähelle ei uutta saunaa saisi nykysäädöksillä enää tehtyä. 

Mökki: 

Etäisyys rannasta on juuri ja juuri saunalle asetettavan minimin mukainen. Jos rouvan aisti ei olisi kertonut homevauriosta, olisi tästä kenties saanut tehtyä paremman ja luvallisen saunan. 
Mökissä on aurinkopaneelijärjestelmä, mutta akut olivat ihan kuolleet. Vietyäni mökkiin vanhan veneen akun syttyivät valot  ja radio soida. 

Terassilla on valokate ja selvästi roskiin siirtymistä odottava vanha nojatuoli. Sanoisin, että "ei jatkoon". 
Sisällä mökissä on sinänsä ihan viihtyisää. Toisella puolella tupaa on vanha heteka ja toisella puolella laverisohva. Testasin ihan nukkumalla ja hyvät unet sain. 
Tuvan vieressä on pieni ja vaatimaton keittokomero. Selkeästi tässä on joskus ollut myös kaasukeitin. Akkukäyttöinen kylmäkaappi tilassa olikin vielä tallessa. En tosin ole ehtinyt testata toimivuutta ennen talvea. 

Yllätysvessa: 

Polun päästä löytyi yllättäen kuusikulmainen ja siisti vessa. Sisällä oli kompostoiva käymälä ja pesuallas. Ihan kiva yllätys ja jää käyttöön. Kivasti vielä iso ikkuna rannan suuntaan. Tässä kelpaa syventyä Korkeajännitykseen tai muuhun vanhaan sarjakuvalehteen. 
Se toinen vessa ja varasto: 

Mäen päällä asuntovaunun vieressä on toinen vessa ja varasto. Täälläkin on kompostoiva käymälä ja pesuallas. Pesualtaan vesi tulee hyllyn päällä olevasta vesikanisterista. Edessä näkyvä kangas on asuntovaunun etuteltta. Sinänsä hyväkuntoinen, mutta ei toistaiseksi kertaakaan käytetty. Vessa siis. Tai no sama koskee kyllä etutelttaakin. 

Asuntovaunu:


Varsinaisena majoitustilana meille jäi Knaus 680 telivaunu. Pitkä ja leveä vaunu vuodelta 1989. Ollut täällä jo 20 vuotta majoituskäytössä. Ikäväkseni sisälle oli vuotanut lämmityslaitteesta glygolia, mistä oli seurauksena makea tuoksu. Hometta ei kuitenkaan edes aikaisemmin pahasti altistuneen äitini mukaan ollut. Vaunu vaatii laittoa, jotta sitä voidaan käyttää rakennusaikaisena tukikohtana. Toiminee kuitenkin välttävästi tarkoituksessaan. Päälle tehty sivuista auki oleva harjakatto on selvästi auttanut kosteuden torjunnassa. Toin sisälle soodakipot imemään tuoksut itseensä. 

Sisällä on melko tavanomainen tilajako. Peräpäädyssä on sohvaryhmä. Keskellä on keittotila ja sängyksi tehtävä kahden hengen ruokailutila. Etupäädyssä on vielä suuri parisänky. Tilaa on siis erittäin hyvin. Vessakin löytyy, mutta sitä ei kannata ottaa käyttöön. Kukapa haluaisi viedä jätevesisäiliötä autolla kotiin tyhjennettäväksi. 

Ehdin jo siirtää aurinkopaneelin ja akun asuntovaunuun. Sähköt toimivat hyvin. Myös lämmityslaite hörähtää, mutta nesteitä siinä ei vielä ole. Kaasujääkaappi vaatii puhdistusta ja kaasupullot täyttöä. 

Teimme syksyllä päivän töitä tien sivustojen puhdistuksen kanssa. Oli kasvanut niin kiinni, että tuntui raapivan auton kylkeä ajaessa. Turhaa työtä, mutta se selviää myöhemmin. 

Kommentit