Generaattori valmiiksi kevättä varten

Sain generaattorin tai agrekaatin/aggrekaatin syntymäpäivälahjaksi vajaa kuukausi takaperin. 

 Testasin agrekaattia (onko se yhdellä vaiko kahdella g:llä?) kotona ison 1000W puukkosahan kanssa. Hyvin tuntui pyörittävän, vaikka ei varmasti ollutkaan lämmennyt lyhyessä ajassa käyttölämpötilaan. Ei sahaakaan ihan täysillä vielä kuormitettu, mutta sähköä selkeästi laite tuottaa eikä pelkkää melua. 

 Saatavan sähkön pitäisi olla normaalia siniaaltosähköä, joten uskaltaa käyttää myös herkempiä laitteita. Hinnaltaan 1,2kW laite oli hiukan alle 200€ kotiin toimitettuna kotimaisesta nettikaupasta. Samaan hintaan saa tehokkaampia laitteita, mutta silloin joutuu tinkimään sähkön laadusta. Onnekseni tämä on kahvasta helposti kannettava. Pikaisesti uskallan luvata siirrettävyydeksi ainakin 300m lumihangessa. Paino tiiviiksi paketiksi kasatulla laitteella jää virallisesti alle 20kg, mutta tankattuna mentiin kyllä ylitse. 

Laitteen polttoaineen kulutukseksi sanotaan puoliteholla eli 600w:lla noin 0,5l/h. Tankki ei ole erityisen iso, joten alle 7 tuntiin jäädään, jos ei välillä intoudu tankkaamaan. 

Käyttö on kuitenkin ajateltu akkujen lataukseen pitkän pilvisen ajanjakson tullessa kohdalle ja työkalujen käyttöön. Melutaso laitteessa on sen verran suuri, että ihan rannassa en viitsi sitä käyttää. Täytyy ainakin pitkä jatkojohto laittaa välille. Laitetta suositellaan käytettäväksi vain ulkotiloissa, mutta ehkä jonkinlainen koppa melua hiljentämään on varmaan hyvä askarrella ennen pidempää käyttöä. 

Työkaluista isoimmat ovat polttomoottorikäyttöisiä, mutta akkutyökalujen määrä on kasvanut. Niidenkin pidempi käyttö ei akkuja lataamatta onnistu kokonaista viikonloppua. Vitsiniekoille todettakoon, että teho ei riitä sähköauton tilapäiseen lataukseen. Ei siis tule auton latauskäyttöön missään olosuhteissa. 

Agrekaatti ei tule toivottavasti pidempiaikaiseen käyttöön, vaan enemmän tilapäiseksi avuksi. Projektimme jossain vaiheessa sähköstä huolehditaan joko tehokkaalla aurinkojärjestelmällä ja akuilla tai sitten normaalilla sähköliittymällä. Saaressa sähkön toimitusvarmuus myrskysäällä ei varmaan jatkossakaan ole samalla tasolla kuin kotona, joten tätä ei varmaankaan silloinkaan siirretä täysin eläkepäiviä viettämään. 


Kommentit