Kevät on alkanut ja lumet melkein sulaneet

 Talvella tontilla kävi vierailemassa isoja työkoneita eivätkä kaikki suinkaan olleet liikkeellä roudan suojaamana. 

Tielle tuli uusia muotoja ja syviä painanteita, joihin henkilöauto jää helposti kiinni. 

Tämän vuoden työlistalla on seuraavat asiat:

 • tien kunnostus
 • risujen poltto tai hautaaminen
 • roskien kuljettaminen kaatopaikalle
 • sadeveden kerääminen käyttöön
 • asuntovaunun patjojen pesu
 • veneen ja moottorin hankinta

Nämä siis listalla näin kevään aluksi. Syksyllä nähdään mitä on saatu aikaan ja mitä jää tulevalle vuodelle tai mitä uutta listalle on noussut. 

Tien kunnostus

Alkuun tein päätöksen jättää auton tontin rajalle parkkiin ja kävellä loppumatkan. Päätös oli valitettavasti oikea ja tiellä useita kunnostusta vaativia kohtia. Kaivurille on siis työtä tiedossa. 


Kuten videolla näkyy, niin henkilöautolle liian suuria painanteita on tullut ja sulamisvesi on löytänyt tiensä alamäkeen uusista paikoista. Samalla tiehen on syntynyt melkoisia railoja veden virtauskohtiin. (Pahoittelut pitkästä pideosta, mutta tuota väliä joudun jatkuvasti tepastelemaan. Kannattaa pikakelata.) Kuvissa näkyy pahimmat ja välitöntä korjausta vaativat kohdat tien alkuvaiheessa. 

Tielle tulemme kaivamaan ensiksi sopivia alituksia vedelle ja ojat niihin kohtiin, missä ei kalliota ole tiellä. Mahdollisesti levennämme tietä ja oikaisemme pahimpia mutkia. Alituksien ja ojien valmistumisen jälkeen pintaan laitetaan reilu kerros mursketta kooltaan 0-32mm. 

Risujen poltto tai hautaaminen

Metsänhoidossa suurimmat energiapuut ja niiden osat kasattiin odottamaan haketusta tien varteen, mutta paljon tehtävää on kuitenkin edelleen tiedossa. Koko tontti 1,7ha on siis risujen ja oksien peitossa. Määrä on melkoinen, mutta täytyy edetä pikkuhiljaa. Eiköhän se siitä syksyyn mennessä näytä paremmalta kuin kevään ensi havainnot. Roskien kuljettaminen kaatopaikalle


Tontilla on selkeästi paljon erilaista vuosien mittaan sinne kertynyttä ylimääräistä materiaalia. Pääosin metallia tai kestopuuta. Ei onneksi niinkään muoviroskaa. Metalleja on jo alettu kerätä omaan kasaansa ja kestopuu on vuorossa risujen keräyksen edetessä. Sekä metallit, että kestopuut voi viedä kuljetuskustannuksien hinnalla kierrätykseen. Niitä ei siis missään nimessä kannata alkaa itse varastoida nurkissa. 

Sadevesien kerääminen käyttöön


Meillä ei toistaiseksi ole omaa kaivoa tai muuta veden lähdettä. Lossirannassa on vedenottopiste, josta juomavettä on koko ajan tarjolla. 

Vesijohtoon on matkaa 400 metriä, joten omasta kaivurista huolimatta, liittymä jää toistaiseksi tekemättä. Olisi turhan vaivalloista tilata liittymä, anoa luvat naapureilta ja kaivaa 400m ojaa johdolle. Vaihtoehtona on rengaskaivo tai kalliolle tehtävä porakaivo. Molemmat ovat tulevien vuosien työlistalla. 
Toistaiseksi saunassa tarvittavat pesuvedet kerätään katolta sadevesikourulla tynnyriin talteen käytettäväksi peseytymiseen. Tästä saimme ajatukseksi kerätä myös asuntovaunun vieressä olevan varaston katolta valuvat vedet talteen. 

Tontin runsaan korkeusvaihtelun vuoksi aikaisemmalla omistajalla on ollut nerokas vesijärjestelmä. Tontin korkeimmalla paikalla on kaksi kuution vesisäiliötä, joista lähtee puutarhaletku. Letku haarautuu vessaan käsienpesuun ja saunalle pesuvedeksi. Vedenpaine alhaalla oli viime syksynä yllättävän hyvä. 

Säiliöiden vesi on tuotu aikaisemmin kotoa, joten käteväksi järjestelmää ei voi sanoa. Tarkoituksenani on lisätä sadevesikouru vaunun vieressä olevan varaston räystäälle. Tästä vesi kerätään toiseen kuution säiliöön käytettäväksi käsien pesuun vessassa ja tarvittaessa muihin asioihin. Mitään kastelua vaativaa meillä ei varsinaisesti ole. Eikä ole tarkoitusta tullakaan. 

Kuvia tulee asian edistyessä. 

Asuntovaunun patjojen pesu
Vaunun patjoja ei varmaankaan ole pesty tällä vuosituhannella. Keräsin patjat autoon mukaan (vaati kaksi kuljetusta suuntaansa) ja toin kotiin pesua varten. Vuokrasin erillisen kangaspesurin ja pesu hoitui kotona lämpimällä vedellä. Kirjailen jossain kohdassa siitä oman juttunsa. Ennen pesu ei kuitenkaan käynyt mielessäkään käyttää vaunua nukkumiseen. 

Veneen ja moottorin hankinta


Kotona pohdittiin mitä extraa tehdään tänä vuonna. Valintaa harkittiin sähköliittymän, porakaivon ja veneen väliltä. Äänestys oli tiukka 1-3 äänin päädyttiin veneeseen ja perämoottoriin. Vene on tällä hetkellä tuotannossa ja perämoottori varattuna E-Marinilla Porvoossa. Vene saapuu 26.4 ja moottori odottaa luovutushuollon tekemistä. 


Kommentit

 1. Kyllä itsekin äänestäisin uuden veneen ja perämoottorin puolesta sähköliittymän ja porakaivon sijaan. Minkä merkkinen perämoottori teille tulee? Veljen kalastus ja veneily saa vielä odottaa koska Hondan perämoottori on vielä huollossa Turussa. Uutta perämoottoria hän on miettinyt mutta ei vielä ole ostopäätöstä tehnyt. Luultavasti siitäkin olisi perheessä äänestettävä. Hyvää veneilykesää teille. https://www.venetelakka.net/palvelut/myynti/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tuli Mercury vanhojen hyvien kokemusten vuoksi ja vaihdevipu oli koneen edessä, mikä tuntui hyvältä. Koneen sai lisäksi läheisestä E3-Marin liikkeestä Porvoosta. Siellä myös jatkossa hoituvat huollot kätevästi. Kiitos ja hyvää veneilykesää.

   Poista

Lähetä kommentti