Taukoa rakentamisesta heinäkuun - jatkoa odottaessa

 Kesälomalla oli tarkoitus tehdä kaikkea mahdollista ja mahdotonta mökkiprojektin edistämiseksi. 

Viimeisen kolme viikkoa lämpötilat ovat olleet päälle 30 astetta. Eipä ole tarvinnut pohtia tekeekö mieli siirtää kuutioittain sepeliä. Kävimme jopa Lapissa asti, mutta lämpötilat eivät laskeneet. Tein myös tuttavuutta satojen paarmojen kanssa. 

Se mitä kesällä jää maata siirtämättä, siirtyy sitten syksyllä konevoimalla. Naapuri tarjosi jo apuaan ja paikallinen koneurakoitsijakin on käytettävissä korvausta vastaan. 

Rakentamisessa on omien kokemusteni mukaan kolme tärkeää tukipilaria:

  • AIKA
  • LAATU
  • KUSTANNUS
Normaalisti vähintään joku näistä kolmesta tulee pettämään. Itse olen joskus onnistunut möhlimään 2/3. Siis omissa projekteissani. Töissä on ollut projekteja, joissa kaikki kolme ovat pettäneet. Siitä isoimmasta projektista kaikki ovatkin kuulleet liikaakin. Jätetään sen tarkemmin käsittelemättä tässä. 

Itsellä on tällä kertaa aikajanana 10 vuotta, joten lähinnä oma into on se kirittävä tekijä. Laadusta en ole valmis tinkimään. Tälläkin kertaa budjetti on siis se missä tullaan olemaan ns. heikoilla jäillä. 

Jos ihan överiksi menee, niin rakennusten määrässä voi tietysti tinkiä. Päärakennus ja rantasauna ovat itselleni ne tärkeimmät, mutta ehkä se 35m2 vierasmökki voi olla pudotettavissa listalta. Tai sitten aloitetaan juurikin siitä. Katsotaan. 

Ensi talven aikana hankintalistalle on keräytynyt jo sähköliittymä ja porakaivo. Sähköliittymästä soitin jo Porvoon Energialle. Toteutus onnistuu helposti, koska linja menee kiinteistön poikki. Hintakin on suoraan hinnaston mukainen. Asennuksesta joutuu toki maksamaan erikseen. Kunhan syksy tulee, niin teen siitä oman päivityksensä. 

Porakaivon tarve on ollut kuivana kesänä ilmeinen. Toki lossirannassa on juomavedelle ottopiste. Pesuvetenä merivesi ei kuitenkaan ole ratkaisu minun mieleeni. Sadevettä ei ole ollut käytössä oikeastaan ollenkaan. Ehkä poikkeuksellinen kesä sen suhteen, mutta hyvä muistutus porakaivon tärkeydestä. Kaivurillakin voisi ehkä rengaskaivon saada tehtyä, mutta kalliota on runsaasti ja porakaivo on enemmän minun mieleeni. 

On tässä sentään saatu jotain tehtyä.
Kaverin kanssa tuli tehtyä melko iso kaislan niitto-operaatio. Siinä pari iltaa ajettiin koneella edes takaisin järveä ja leikattiin kaislaa urakalla. 

Perheen kolmosautoa on kaupiteltu ja tarkoitus on vaihtaa tilalle paremmin nykytarpeisiin sopiva peli. Poika sai ajokortin, joten opetusautolle ei ole enää tarvetta. Rakentamiseen sopivaa on pidetty vaihtoehdoissa mukana. 

Myös rakenteiden mekaniikasta tuli suoritettua lisäopintoja. Niillä on merkitystä rakentamisen pätevyyksien osalta. Lakivaatimukset tiukkenivat vuonna 2014 aikaisemmasta. Haluan varmistua, että täytän nykyisen lain vaatimuksen opintopisteistä. Kesämökin vaativuusluokka on todennäköisesti tavanomainen, mutta korotus vaativa -luokkaan ei aiheuta uusia harmaita hiuksia. Siksi lisäopintopisteet. Projektilla on siis mestari (vastaava työnjohtaja) varmistettuna. 

Kommentit