Sähköliittymä tilaukseen ja syksyn askareet

Solbackassa on tekeminen jatkuu syksystä huolimatta

Hankintalistaa on pidempi kuin tenavien joululahjalistat. Onneksi siitä pyyhkiytyy rivejä pois tasaisesti ja uusia tulee sitten saman verran myös lisää. 

Tällä kertaa hankinta kohdistuu sähköliittymään. Kesä on pärjätty aurinkopaneelin ja agrekaatin voimin. Mietimme kyllä jonkin aikaa off-the grid -ratkaisuja, mutta pitäisi kuitenkin olla katto mihin paneelit olisi hyvä kiinnittää. Samoin tuuliturbiinikin kyllä olisi toiminut meillä hyvin. Näistä innostuin sen verran, että niihin kyllä palataan vielä todennäköisti sekä kotona, että Solbackassa. 


Kuvasta näkyy aika selvästi miksi sähköliittymän hankinta on kohtuullisen helppoa toteuttaa. Porvoon Energian sähkölinja menee kiinteistön poikki ja siihen on suoraviivaista tehdä uusi liittymä. 

Soitin yhtiöön ja nopeasti puhelimessa selvittivät kapasiteetin riittävyyden, etäisyyden muuntajasta ja hinnankin. Hinta oli 3700€. Sama mitä olin itsekin hinnastosta etukäteen katsonut. Tai siis katsoin vanhaa hinnastoa, jossa oli ollut 3500€. Ei siis kuitenkaan suuria yllätyksiä. 

Varsinaisen sähkökaapin ja työt tilasin Uudenmaan verkonrakennuksesta. Heillä oli valmiina sopiva avaimet käteen paketti 1100€ hintaan. Sitä kannattaisi muuten mainostaa ihan yrityksen nettisivuillakin. Osalla verkkoyhtiöistä vastaava paketti sivuilta näkyykin. 

Vielä pitää tarkistaa onko omalla puolella kaksi vaiko vain yksi sähkötolppa. Jos tolppia on kaksi voi liittymäpaikan valita vapaasti kummasta tahansa ilman ulkopuolisilta lupaa kyselemättä. Jos toinen tolppa on aavistuksen naapurin puolella siihen liittymiseen pitää luonnollisesti pyytää lupa. 

Sähkökaappi yleensä sijoitetaan talon ulkoseinään tai sitten omalle perustukselle ja jalustalleen. Meillä valinta on todennäköisesti valettu perustus ja jalusta. Aluksi kaappi sijoitetaan väliaikaiselle telineelle, jotta sähköt saadaan kytkettyä saman tien päälle. Itse kaapelit kaivetaan ohjeistuksen mukaisesti maahan ja merkitään asianmukaisesti. Oma kaivuri auttaa kaapelien kaivamisessa, kunhan sähkökaapin lopullinen sijaintipaikka selviää. Teen oman päivityksen, kun projekti etenee kirjoituspöydältä eteenpäin. 

Tulevat aurinkopaneelit saa kyllä sitten liitettyä sähköverkkoonkin, vaikka tuskin niillä perusmaksuja saadaankaan maksettua. Lisäksi suunnittelin niiden asentamista kotiinkin pienenä väliprojektina.

Talveen varautuminen

Työlistalla on laiturin nostaminen kuivalle maalle sekä veneen laitto talvikuntoon. 

Laituri on helppoa purkaa, koska osioiden välissä on sokalla varustetut pultit. Päädyn portaat ensiksi irti ja sitten osio rantaan. Kuvassa portaat ovat jo otettu pois. 

Laiturin pääty on sen verran iso, että pelkällä voimalla sitä on turha liikutella kuivalle maalle. 


Vinssi puuhun kiinni ja rullat alle, niin eiköhän laituri taas liiku mukavasti kuivalle maalle. Pienemmät osat sitten nostetaan päädyn päälle talvehtimaan ja odottamaan kevättä. 


Vene on valittu tarkoituksella sen kokoiseksi, että se voidaan nostaa pukkien päälle väärinpäin talvehtimaan. Moottori toki otetaan irti ja siirretään kuiviin sisätiloihin talvehtimaan. Sitä ennen kuitenkin moottorille varataan syyshuolto E3-Marinilta. Pysyy sitten takuu voimassa 5 vuotta ja keväällä päästään liikkeelle heti jäiden lähdettyä. 

Sähköhuollosta vastanneet akku ja agrekaatti siirtyvät samoin kotiin lämpimiin tiloihin. Akku ladataan täyteen kevättä odottamaan ja agrekaatille tehdään perushuolto. Akkua yleensä myös tarvitaan talvella käynnistysavuksi äitini autoon. Äiti, kun ajelee talvisin lähinnä 5km matkoja eikä akku ehdi latautua riittävästi. 

Kommentit