Risusavottaa tulella ja nyt myös sähköllä

Risuja on enemmän kuin voisi edes kuvitella. Toki metsään risuja kuuluukin, mutta moton viime vuotisen käynnin jäljeltä niitä on todella runsaasti. Sikäli ikävää, että energiapuu on kasattuna omaan pinoonsa. Olisivat menneet siihen samaan, jos työ olisi tehty huolellisesti. Nyt paksuudeltaan sormen ja ranteen välimaastoon asettuvaa risua on tontti täynnä. 

Osa tuli poltettua sähköä odotellessa, mutta tuntui vähän turhalta toiminnalta. Peuratkin kävivät nuotiota moneen otteeseen katselemassa. 
Kuvauksen aikaan oli voimassa ruohikkopalovaara, joten risujen poltto tehtiin tynnyrissä ja luntakin oli vielä varjoisessa notkelmassa tarjolla. Siinä sai kätevästi kasteltua lähiympäristön ja pidettyä kottikärryllisen varalla. 

Mökille tuli vihdoinkin sähköliittymä 

Nyt se vihdoinkin saatiin. Otin liittymisjohdoksi valmiiksi hiukan peruspakettia paksumpaa kaapelia. Oli kuulemma suositeltava, jos haluaa laitailla tulevaisuudessa runsaasti sähköautoa. Itse sähkökaappi on Enston perusmallia ja oikein sopiva meille. Vielä puuttuu talo, jonka kylkeen keskuksen voi pysyvästi kiinnittää. 

Toistaiseksi kaappi on kiinni pylväässä. Se kuitenkin tulee siirtymään rakennuksen seinään tai omalle alustalle aikanaan. Siksi sähkökaapin alla on valmiiksi 15m kaapelia suojaputkineen. Syöttökaapelia on kuitenkin aina helpompaa lyhentää kuin jatkaa. 


Kaapelille täytyy kallion vuoksi valaa betonikakku päälle säädöksien mukaan. Esiksi kaappi kuitenkin tarvitsee sen seinän kiinnittämistä varten valmiiksi. 

Itse sähkökeskus on Enston Evep 150.06 mallinen. Mittarin lukeminen onnistuu luonnollisesti etänä ja antenni onkin selvästi havaittavissa kaapin kyljessä. Antennia tärkeämpää on kuitenkin kaapissa valmiina oleva voimavirtapistoke sekä kaksi 16A pistorasiaa. Sähköt olivatkin heti käytössä ja tulivat tarpeeseen. 


Datsun olikin heti ensimmäisenä kiinni sähkötolpassa ja otti 5kW energiaa itselleen. Tosin ihan vaan hitaan 8A-latauksen kautta, mutta tulihan testattua. 

Samoin risuja ei enää tarvitse yrittää poistaa vain polttamalla. Pari kasaa menikin kivasti sähkökäyttöisellä silppurilla. Kotona oli varastossa valmiina vanha, mutta tehokas silppuri. Viking GE150 mallinen. Tai siis äidin silppuri, mutta on ollut minulla jo useamman vuoden säilytyksessä.

Videolla esitellään hyvin tehokkaan silppurin toiminta. Oli murskaava tai silppuava, niin samaan sitä on tullut käytettyä. 


Kävin itse asiassa hakemassa uusia teriä videon tekijältä ennen silppurin viemistä Pellinkiin. Maksettua yhteistyötä. Minä maksoin listahinnan ja sain uudet terät. Sopii hyvin blogiini, jota teen puhtaasti omaksi ilokseni ja omista harrastuksistani. 

Asiaan: Uusilla terillä aikaansaatu hake jää käytettäväksi maan parannukseen ja osa menee kompostoivaan vessaan. Ei siis mene savuna taivaalle, vaan palaa nopeasti takaisin ravinteeksi samoille paikoille. 
Kommentit