Korkojen nousun pysähtymistä odotellessa

Rakentamisen osalta on tullut otettua selkeä aikalisä 

Viime vuonna tuntuivat hinnat nousevan raketin tavoin ja saadut "tarjoukset" olivat selvästikin viimeisiä tuotantopaikkoja. Inflaatio oli toki pakko hyväksyä, mutta ei korkeita hintoja. Emme tarttuneet ehdotelmiin, vaan päätimme siirtää mökin toteutusta vuodella tai jopa kahdella eteenpäin. Sitten korot lähtivät nopeaan nousuun. 

Ihan pelkästään ei ole tullut peukaloita pyöriteltyä odoteltaessa tilanteen tasaantumista. 

Kesän tuloksena on paljon siistimpi tontti ja kuorma-autolle sopiva tie. Se onkin talovalmistajien ensimmäinen kysymys: "Pääseekö paikalle kuorma-autolla?". Nyt pääsee ja perille asti. 

Kuvassa oleva Tesla on varsin kankea kääntymään, mutta ei sentään kuorma-auton tasoa. Hyvin tasaista tietä se pienen maavaransa vuoksi vaatii. Auto onkin pysäköity kesällä tehdylle uudelle pysäköintipaikalle. Vanha kuvaajan alla oleva parkkipaikka jäänee lopulta tulevan rakennuksen tai ainakin terassin alle ja kääntöpaikka ei voi koskaan olla liian suuri. 


Sikäli projekti on toivottavasti etenemässä, että uusia tarjouksia on pyydetty kahdelta toimittajalta. Ensimmäiseksi saatu tarjous oli lähempänä herättämään kiinnostumista kuin aikaisemmin, mutta ei vielä ollut erityisen onnistunut. Myyjä myös lähti pois talotehtaan palveluksesta, jolloin jatkoneuvottelut jäivät siihen. Vähän tuntui, että tarjousta tehdessä pelasi varman päälle eikä sen enempää panostanut tarkempaan laskentaan. 

Toinen tarjous on vielä laskennassa. Ehtii kyllä, kun ei tässä kiireessä olla. Hintataso oli ennakkoarvion mukaan selvästi kiinnostavampi kuin ensimmäisellä. Halutut muutokset tehtiin ennen laskentaa, jotta ei tarvitse tehdä useampia laskuharjoituksia. 

Tiedetään, emme ole varmastikaan niitä helpoimpia asiakkaita. Hinta-laatusuhde pitää olla kohdallaan. Hyvästä maksaa mielellään, mutta huonosta ei sitten senttiäkään. Onneksi rouvani on hankintapuolen ammattilainen ja jaksaa lukea pienellä painetun sekä varmistaa urakkarajat. 

Tärkeimpänä tavoitteen on saada rakennuslupa haettua vuoden 2024 loppuun mennessä. 

Odotellessa on syksyinen tuuli kaatanut lähemmäs kymmenen puuta. Pari koivua on jo pilkottuna kotona kuivumassa, mutta suurin osa on jätetty Pellinkiin kuivumaan. 


Joustimme puutavaran suuren määrän vuoksi mielihaluistamme ja ostimme pressutallin talveksi. Nyt kaivuri ja puutavara ovat sääsuojassa talven ajan. Keväällä voidaan tuoda kuivuneet puut kotiin ja purkaa rumilus pois. 

Jokohan päästään jatkamaan rakentamista?

Nyt korkojen nousukin tuntuu taittuneen, joten ajankohta tuntuu paremmalta projektin jatkamiseen rakentamisen osalta. On tässä ollut välillä suuri houkutus tehdä harjoituksena sallittu 35m2 saunarakennus, mutta ollaan kuitenkin pidetty kiinni päärakennuksen tekemisestä ensimmäiseksi. 

Jos ei muuta talven aikana keksitä, niin porakaivon puute varmaan korjataan. Tämä vuosi vielä pärjättiin mukana kuljetetun veden voimin. 

Kommentit