Porakaivon tilaus osa 1

 Käyttöveden puute on pitänyt kaivon tai vesiliittymän työlistalla alusta alkaen. Kysymys on ollut lähinnä ajoituksesta ja toteutuksesta. 

Vesiosuuskunnan vesijohto

Vesiosuuskunnan vesijohto on 400m päässä tontin reunasta. Liittyminen maksoi pari vuotta sitten noin 4000€, mutta johtoa joutuisi kaivamaan vähintään 400m + 100m kivikkoisessa maastossa. Molempien vesijohdon ja meidän välisen alueen maanomistajien luvat olisivat varmaan onnistuneet, koska hyöty olisi heillekin ollut melkoinen.. Jos isommalla porukalla idea saa kannatusta tieosuuskunnan jäsneissä, voidaan miettiä aihetta uudelleen.

Rengaskaivo

Naapurilla on parikin rengaskaivoa ja tontin alaosassa on luontaisesti reilusti kosteutta. Mietin keväällä rengaskaivon toteutusta. Olisi mahdollista tehdä ihan omin voiminkin (lue kaivurilla), mutta sijainti jäisi ikävästi lähes 150 metriä rannasta, 50m lähimmästä rakennuspaikasta ja muutoinkin vesijohtoa pitäisi vetää todella pitkä matka. Itse vesijohto ei ole ongelma, vaan sen suojaus ja paineen pitäminen riittävänä. Kallio on niin lähellä maan pintaa ettei ylärinteessä ole rengaskaivolle sopivia paikkoja. 

Rengaskaivon toteutushinta olisi pelkän kaivon osalta ollut varmasti edullisin. Laskeskelin, että noin 2000€ olisi hyvinkin riittänyt kustannuksiin. Omia työkustannuksia ei tietenkään ole laskelmassa mukana. Suuren nostokorkeuden pumppu tai vesiautomaatti ei ole arviossa mukana.

Porakaivo

Pellingin alueella on useita porakaivoja ja niistä löytyi myös vesianalyysejä ihan netistäkin. Suurin osa vedestä oli hyvälaatuista, mutta mukana oli pari heikkolaatuistakin kaivoa. Saaristossa suolan puskeminen läpi porakaivoonkin on uhkana. Eikä porakaivoon aina tule vettä vaikka kuinka poraisi. 

Kallion löytyminen ei meillä ole ongelma. Sitä on riittävästi ja itse kaivokin on ajateltu tehtäväksi lähestulkoon kallion laelle. 

Pyysimme tarjouksia porakaivon teosta useammalta toimijalta, joilla toimialue ulottuu itä-Uudellemaalle. Pehmeän osuuden porausta meillä ei tarvita. Saimme tarjouksia varsin nopeasti ja kapasiteettia oli tarjolla. Tarjouksien pureksinnan jälkeen valitsimme toteuttajan ja ilmoitimme halustamme jatkaa. 

Sääennusteessa lupailtiin lumisateita, joten kaivo päätettiin sitten tehdä heti porauskaluston vapautuessa. Keskiviikkona tehty hankintapäätös realisoitui torstaina ja perjantaina tontille tuli porauskalusto. 

Porakaivon sijoitus

Mihinkäs se kaivo pitikään tehdä? Talon alle ei ole suotavaa huollon suorittamisen vuoksi tehdä ja naapurin maallekaan ei kannata kuulemma porata. Oikeasti on suotavaa jättää naapuriin hyvä hajurako, jotta ei aiheuta turhia ongelmia naapurin kaivon/kaivojen virtauksille. Meillä etäisyydet eivät ole ongelma, jos vain näkisi jotain. 

1,8 hehtaarin tontilla on vaikeaa selittää, että tee kaivo sinne ja sinne. No eihän se auttanut kuin lähteä itse käymään paikan päällä marraskuisena arki-iltana. Samalla tuli otetuksi valokuvat, jotta porari löytää varmasti paikan päälle. 


Navigaattori näyttää metrilleen oikein kääntymisen tontille. Otin kuitenkin kuvan itse tehdystä viitasta. Se omien havaintojen mukaan näkyy päivällä paremmin, kuin todellisessa pilkkopimeässä otetussa kuvassa. 


Kuvat ovat jotenkin hämääviä. Ihan kuin valoa olisi runsaasti. Ottamisen hetkellä on autossa kaikki mahdolliset valot päällä. Yhtään hajavaloa ei ollut. Kuunnellessani erilaisia rapinoita sielä ja täältä totesin etteivät ne peurat ja hirvet taida nähdä minua yhtään sen paremmin kuin minä niitä. Peurat ovat hyvinkin arkoja, mutta hirvet eivät tälläistä nysää juurikaan pelkää. 
Oloa pimeässä voi kuvata samanlaiseksi kuin pipo silmillä ja siihen varmuuden vuoksi musta jätesäkki päälle. Ei sitten minkäänlaista hajavaloa. En ottanut havainnollistavaa kuvaa ymmärrettävistä syistä.

Maalasin arvioidun kaivon paikan kallioon merkkimaalilla. Lienee sanomattakin selvää, että en itse pimeässä nähnyt tuliko kallioon hyvä jälki vaiko ei. Laitoin varmuudeksi kottikärryt merkiksi paikalle. Ne ainakin näkyvät päivänvalossa pitkälle. Vielä kun itse tietäisi oliko paikka yhtään sinne päin. 


Porakaivon teosta tulee sivutuotteena kivituhkaa. Ihan luonnollista kun tarkemmin ajattelee. Saimme valita vietäisiinkö tuhka pois vaiko jätetään tontille. Sehän oli vain positiivista. Kesällä tekemäni autopaikan pintamatariaaliksi kivituhka sopii paremmin kuin hyvin. Isompikin määrä tulee hyvään käyttöön. Kyllä kiitos. Saa jättää. 


Kivituhkalle merkkasin paikan näinkin eksoottisesti. Lapion taakse. Mahtuu vielä autolla kääntämään kasasta huolimatta. Ettei tarvitse heti ensimmäisellä käynnillä levittää. 

Perjantaina poraus siis aloitettiin ja kaivon tekoa jatketaan viikonlopun jälkeen. Itse en ole vielä paikalla käynyt, mutta toistaikseksi jännitetään kuinka hommassa kävi. Reikä kalliossa siis on ja ilmeisesti pumppu ja muut tykötarpeet tulevat alkuviikolla. Eikökän se piakkoin selviä. 

Kustannukset riippuvat pitkälti kaivon syvyydestä. Laitan tarkemmin kun homma on valmis ja siitä saa kuvatkin otettua. 

Kommentit