Porakaivon tilaus osa 2

 Melko viime hetkillä tuli kaivo tilattua, jotta ehdittiin ennen tien häviämistä lumen alle. No ei vieläkään ole lunta kuin pari senttiä, mutta talvikunnossapitoa ei ole. Pari kertaa on pohdittu lumilingon ostoa, mutta ei ole vielä ollut isompaa tarvetta, joka perustelisi oston. 

Kävin lauantaina 25.11 katsomassa mitä mökillä on saatu kuluneena viikkona aikaan. Pakkasta oli rapeat 9 astetta. Samaan aikaan meri oli vielä täysin auki ja pientä tuultakin tarjolla. Antoi ihan uusia ulottuvuuksia kylmälle. Autossa oli onneksi lämmintä. Neliveto ja nastarenkaat pääsivät vihdoinkin oikeuksiinsa. En niitä kyllä muuten ole juuri tarvinnutkaan.


Vakituinen lossi oli ilmeisesti vuosihuollossa ja tilalla oli pienempi 60tn kantavuuden lossi. Samassa ajassa tälläkin pääsi ylitse. 

Tontille tultaessa otin vertailuksi kuvan osoitekyltistä päivänvalossa. On maisema melkolailla eri näköinen kuin edellisen päivityksen kuvissa. 


Kuluneella viikolla oli myrsky ja tiellä oli havuja ja risuja todella paljon. Vähän tuli pahat aavistukset mieleen ajaessa. Valitettavasti ne myös osoittautuivat todeksi perillä. 


Tavaroiden ja kaivurin suojaksi hankittu pressutalli oli muuttanut uuteen osoitteeseen ja runko oli saanut siipeensä samalla. Raahasin tallin takaisin ja eiköhän pressu vielä saada hyödynnettyä, mutta runko vaatii korjailua. Pressutalli oli köytetty kiinni kaivuriin, mutta myrsky oli katkonut köydet ja painot tai kiilat eivät riittäneet pitämään tallia paikallaan. 
Taas vaihteeksi oli uusi puu pitkällään. Noita on kevääksi ennestäänkin kolme odottamassa. Nyt taidetaan olla luvussa 11kpl. Vähän jo uupunut laskelman kanssa. Riittävästi kuitenkin. 

Jaa se kaivo. Kyllä se löytyi. Paikka on vähän mitä on, mutta ainakin on kallion laella. Talon paikan sijainti ei onneksi ole ihan niin justiinsa, koska rakennusala on suuri. Kunhan merinäköala on optimoitu. 

En vielä tiedä kuinka syvälle mentiin. Päivitän tekniset tiedot ja kustannukset kunhan lasku ilmestyy postissa. 

Porakaivopumppu asennettiin lähelle kaivon pohjaa ja sieltä vesi johdetaan ylös putkea pitkin. Myös sininen sähkökaapeli luonnollisesti tulee saman matkan. Kaivon suojaputki katkaistaan siten, että suojaputkea jää näkyviin maanpinnalle noin 20 senttimetirä. Suojaputken päähän asennetaan porakaivohattu. Molemmat näkyvät kuvassa. 

Tähän tulee aluksi vesiposti ja sähkökytkin pumpulle. Ei tehnyt mieli hyytävässä kelissä tutustua vielä tarkemmin. Kunhan säätilat vähän helpottavat, niin täytyy käydä laskemassa vettä pois kaivosta. 

Ennen porakaivon käyttöönottoa pitää vettä juoksuttaa runsaasti. Porauksesta muodostuu hienoa kivi-ainesta, joka pyritään huuhtelemaan porauksen jälkeen pois. Irtoaineksia voi kuitenkin tulla vesisuonista jonkin aikaa ennen veden täydellistä kirkastumista.

Kunhan vesi todetaan kirkkaaksi täytyy vielä tehdä vesianalyysi. Tiedetään sitten onko vesi juomakelpoista tai mitä toimenpiteitä se vaatii. 

Ilmaista kaivon teko ei ollut

Lasku tuli postissa kohtuullisen nopeasti kaivon teon jälkeen. 

Syvyyttä kaivolla on 130 metriä. Syvälle siis mentiin, jotta vettä löydettiin. Painehalkaisua ei tarvittu tai ainakaan sitä ei laskussa erikseen mainittu. 

Porauksen metrihinta oli 39€, joten 5070€ tuli kokonaissummaksi. Jos kallio ei olisi ollut suoraan nähtävillä olisi hinta voinut olla aivan toisenlainen. Pehmeän maan poraaminen on kallista, koska se vaatii myös putkituksen. Hinta taisi olla noin 80€/m. 

Pumppupaketteja on monenlaisia. Jotta vettä saadaan vuosia ei pumpun laadussa kannata säästää ainakaan liikaa. Meille tuli Grundforssin pumppupaketti. Hinta oli kova 3500€, mutta toivottavasti paketti kestää pitkään. 

Yhteensä siis 8570€. 

Kunhan pakkaset hellittävät, niin teen tuohon vesipostin kytkimellä päähän. Kommentit