Yksityistien iloja ja kassaan täytettä

Yksityistien iloja

Ostimme pitkän pohdinnan jälkeen lumilingon. Kotona selvitään jatkossakin ilman moottoriapua, mutta  200m Solbackan yksityistietä ei puhdistu käsipelillä. Linko on moottorikäyttöinen ja 60cm leveä. Pitäisi pystyä vielä puolimetriseen hankeen. 


https://www.verkkokauppa.com/fi/product/778744/Lumilinko-Statt-Avalanche-S6000-4-2-kW-60-cm

Meillä ei lumilingoista ole tähän mennessä juurikaan kokemusta. Nollasta siis lähdettiin liikkeelle. Kotipihan kohtuullisen ison etupihan lumityöt ovat sujuneet hyvin ilman konevoimaakin. Lumen sijoittamiseen, kun on onneksi riittävästi tilaa. Jopa tammikuun 2024 lumimyrskyn lumet mahtuivat. 

Solbackassa naapuri auraa yhteisen mökkitien osuuden 100m melko usein traktorillaan, mutta ei luonnollisestikaan meidän osuuttamme. Tekee kyllä ystävällisesti meille autopaikan oman tiemme alkuun. Hekään eivät ole mökillään sydäntalven kovimmilla pakkasilla, joten säännöllistä aurausta ei ole.

Tällä kertaa yllätimme naapurimme toivottavasti positiivisesti linkoamalla yhteisen osuuden puhtaaksi. Lunta oli tullut edellisen aurauksen jälkeen noin 10cm, joten kävi hyvin harjoittelusta lingon käyttöön. 

Omalla osuudella olikin sitten koko alkutalven potti odottamassa. Lumen syvyys vaihteli 30-40cm. Kunhan ei lingon nopeimmalla vaihteella yrittänyt eteenpäin, niin varsin hyvin linko puri koskemattomaan lumihankeen. 


Tärkein merkitys aurauksella on nopeammalla pääsyllä paikalle kevään koittaessa. Ei meillä ole juurikaan ole tarpeita vierailla paikalla talvikaudella. Ainakaan vielä tänä vuonna. 

Keväällä juuri yläkuvan osuus sulaa viimeisimpänä. Viime keväänä tien vasemman puolen metsikön lisäksi oikealla puolella oli energiapuuta iso pino. Ei juuri päivä paistanut tähän kohtaan auttamaan sulamista. Koko muu tie suli nopeammin. 
Toivottavasti sulaminen on nyt nopeampaa kuin aikaisemmin.


Autotietä saatiin tällä kierroksella avattua noin 150m. Viimeinen 50m jäi odottamaan seuraavaa aurauskertaa. Toki lingon kanssa mentiin rakennuspaikalle asti, mutta päivän valoisan ajan lyhyys ja kireä pakkanen houkuttelivat jättämään vähän syvää lunta ensi kerrallekin. 


Kuten kuvasta näkyy, niin lingottavaa riittää. Rakennuspaikka näkyy mäen päällä. Lingossa on valot, mutta valoteho ei ollut minusta kummoinen. Ledejä kyllä oli riittävästi. Onneksi varastossa on sopivat valot valmiina kesällä asennettavaksi. 

Kassaan täytettä

Joulun pyhinä laitoimme pankkiin pyynnön kassan täyttämisestä rakentamista varten. Muutoin rakentaminen ei onnistuisi vielä nykyisen rakennuslain aikana ja sen vaatimuksin. Tänä vuonna aloitetut rakennushankkeet saadaan viedä loppuun lupahetken vaatimuksilla. Ei kesämökeille mitään ihmeellisiä vaatimuksia ole luvassa, mutta kustannuksia ne silti lisäävät. 

Pankki kysyy nykyisin lähes kaikki tiedot kengän numerosta alkaen ja vieläpä useampaan kertaan. Tuloistakin pitää toimittaa jotain todistetta, vaikka pankki olisi palkkatilin ylläpitäjä. 

Vinkki: Verottajalta saa pdf-muodossa verotodistuksen, jossa näkyy viimeisimmän vahvistetun verotuksen tiedot. Ei tarvitse kaivella tilinauhoja, jos muutokset eivät ole merkittäviä. 

Rakennushankkeeseen tarvitaan ammattilaisen tekemä kustannusarvio ja mahdollisesti myös tarjouksen kaavaillusta talomallista. Meillä oli molemmat valmiina. Talotehtaan tarjous ei ole suinkaan vielä lopullinen, mutta tarkkuudeltaan riittävä.

Vapaa-ajan asuntoa varten tarjottu laina on normaalisti maksimissaan 20 vuoden pituinen. Se toisaalta meille sopikin, koska itselläni tulee todennäköisesti työuran pääty silloin vastaan. Tarjottu marginaali oli sama kuin asuntolainassa eikä siis paha. Myös viitekoron sai valita vapaasti. 

Nyt on siis rahoitus sovittu ja projekti jatkuu isolla vaihteella eteenpäin keväällä ja kesällä 2024. 

Kommentit