Mökin sijoittaminen tontille ja jätevesisuunnitelma

Mökin sijoittaminen tontille 

Asemapiirroksessa määritellään rakennuksen sijainti tarkasti ja paljon muutakin oleellista asiaa. 

Jotta mökki voidaan piirtää oikeaan kohtaan, pitää se tietysti käydä paikan päällä mittaamassa. Niin mekin sitten luonnollisesti teimme rapeassa talvipakkasessa. 

Kaavoitetulla tontilla on määritelty rakennusala, johon rakennukset tulee sijoitella muiden määräysten mukaisesti. Meilläkin oli rakennusala määritelty ennakolta. Tosin sen verran laajaksi, että suuria rajoitteita se ei aiheuta. Toki mielellään rakennettaisiin lähemmäs rantaa, mutta sääntöjen mukaan pitää toimia. 

Lisäksi sähkölinja vaatii omat turvaetäisyytensä. Ajatuksena oli tehdä mahdollisimman lähelle linjaa, mutta kaivon sijoittelun vuoksi otettiin suosiolla vähän enemmän etäisyyttä linjaan. 

Mökin mitat olivat tiedossa ja niitä sitten soviteltiin paraatipaikalle. Apuna oli 20m mitta ja riittävästi koivupöllejä. 



Nurkkapisteet merkittiin kätevästi pölleillä maastoon. Ovat toki siirrettäviä, jos mieli vielä muuttuisi.  


Kuvaan on mustilla viivoilla hahmoteltu rakennuksen ääriviivat. On jännä miten etäisyyksien havainnointi tontilla on lähes mahdotonta. 5m muuttuu 15 metriksi ja välillä taas toisin päin. 

Rakennusalueen rajalla on virallinen kiintopiste, joka löytyy kartoista. Lisäksi sähköpylvästä voi pitää samoin kiintopisteenä. Niiden lisäksi kalliolla on porakaivo, jota ei kannata jättää talon alle. Kaivo jäi talon sivuun ja on siis hyvin huollettavissa. Samalla kaivosta mahdollisesti tuleva radon pääsee haihtumaan ulkoilmaan esteettä. 

Näiden kiintopisteiden avulla rakennuksen nurkkapisteet saadaan merkittyä suunnitelmiin riittävällä tarkkuudella. Mökki tulee käytännössä mäen päälle. Saavuttaessa tietä pitkin mökki näkyy heti omalle pikkutielle käännyttäessä eteläisen rinteen yläpäähän. Rinne on suojainen ja aurinkoinen. 

Toiseen suuntaan aukeaa mahdollisimman hyvät merinäköalat, mutta mökki toivottavasti jää silti puustoon piiloon. 

Yksi nurkkapiste tulee vanhalle autopaikalle, mutta ei sentään tien päälle. Uusi autopaikka jää optimaaliseen kohtaan ja sähköauton latauspaikankin saa halutessaan asennettua talon seinään ilman pelkoa ylipitkien kaapelien ostosta. 

Haja-asutusalueella tarvitaan jätevesisuunnitelma

Vaikka rakennuspaikkamme sijaitsee kaavoitetulla alueella, ei siellä ole kunnallistekniikkaa. Siksi kalliolla on porakaivoksi kutsuttu rahareikä. Jos vesi tuodaan rakennukseen kantamalla, ei jätevesien käsittelyä tarvita. Muussa tapauksessa käsittelyä tarvitaan. En ole varma vaaditaanko jätevesisuunnitelma, jos käytetään kantovettä. Todennäköisesti jätevesisuunnitelma on tehtävä ja tilanne dokumentoitava. 

No meille vesi tulee pumpulla sisälle eli jätevedet pitää käsitellä asianmukaisesti. Kaavassa on kielletty vesivessa, joten jätevesissä ei käymälätavaraa ole. Meillä käytetään jatkossakin kompostoivaa tai polttavaa vessaa. 

Porvoossa alle 200m rannasta olevat alueet luokitellaan pilaantumiselle herkiksi alueiksi. Minusta ihan perusteltua, koska mahdolliset valumisvedet menevät hyvin helposti mereen. Meillä etäisyys on tuon rajan sisäpuolella. 

Pesu- ja tiskivedet tulee käsitellä siis asianmukaisesti ja jätevesisuunnitelma on teetettävä. Meille sellainen tehtiin. Vedenkäytön ollessa vähäistä ja fosforipäästöjen samoin, ehdotettiin puhdistajaksi Uponorin mökkisuodatinta. Eli virallisemmin harmaavesisuodatinta. Toinen suuremmille vesimäärille tarkoitettu tehokkaampi vaihtoehto olisi ollus maasuodattamon rakentaminen. Se ei olisi laitekustannuksiltaan juurikaan kalliimpi, mutta vaatisi enemmän maatöitä ja sopivia maa-aineksia. Uponorin mökkisuodattimen hinta on noin 2000 euroa ja putkitukset sekä asennus päälle. 



Jätevesisuunnitelmassa käydään läpi yleinen tilanne rakennuspaikalla ja mitä vaatimuksia kunnassa on. Sitten käydään läpi syntyvien jätevesien määrä ja laatu. Myös vaihtoehdot vesien puhdistamiselle tulee käydä lävitse. Niin myös tehtiin. Puhdistetut jätevedet pitää myös saada laskettua sopivaan paikkaan. Ei siis naapurin kaivon viereen. Meillä tontin koko onneksi auttaa tässäkin asiassa. 

Yllättävän tuhti paketti jätevesisuunnitelmasta tulikin. Taisi olla reilut 10 sivua. Sekin liitetään toivottavasti piakkoin rakennuslupamateriaaleihin. 

Kommentit