Hirsirungon pystytys

 Rakentamisen nopein vaihe on varmastikin hirsirungon pystytys. Muutamassa päivässä tulee paljon näkyvää. 

Paketit olivat pihassa ikkunoita ja ovia lukuun ottamatta. Tai niin luulimme. Viimeisin paketti saapui lopulta katon aluskatteen asennuksen menossa ollessa. Siinä oli ikkunapeltejä. 

Ilman nosturia ei hirsiä saa paikoilleen. Meillä pisimmät hirret olivat noin 8 metriä. Tätä pidemmät tehtiin kahdesta hirrestä yhteen liittämällä. Hirren paino vaihtelee pituuden ja paksuuden mukaan. Meidän valinnallamme paino oli 17 kg/m. Varsinkin ylempien hirsien nosto olisi isommallakin porukalla haastavaa ilman konevoimaa. 

Nostureissa on valinnan varaa. Nosturiauto on tavallisin valinta. Pyysin tarjouksia nosturiautosta, mutta emme olleet ihan varmoja saadaanko kaikki tehtyä kahdessa-kolmessa päivässä. Ammattikuljettaja olisi voinut olla nopeampi nostamaan kuin meillä käytössä ollut apumies. Toisaalta tämä käytetty apuri ei pitänyt mitään taukoja ja eväätkin menivät vauhdissa. Kiitos Karille. 

Valitsimme mininosturin, jolla ulottuvuudet saataisiin juuri ja juuri hoidettua. Nosturi painoi 5000kg ja tuotiin paikalle kuorma-autolla. Ihan pienestä laitteesta ei siis ollut nimestä huolimatta kyse. Kätevä peli ja kaikkihan sitä halusivat kokoeilla. Kari nosti kahtena päivänä ja minä itse yhtenä päivänä. Lopulta käytimme nosturia kolme kokonaista päivää. Tavallinen autonosturi olisi maksanut kahdessa päivässä saman kuin mininosturi kolmessa. Mitä pidempi vuokra-aika on, sitä pienempää osaa kuljetukset näyttelevät. Olimme varautuneet jopa viiden päivän nosturin tarpeeseen. Yllätyksiä ei kuitenkaan tullut ja homma meni ennakkoarvion mukaisesti. 

Myös telineitä tarvittiin. Vuokrasin Omakotiliiton alennuksella aluminiitelineitä kaksi kappaletta. Lisäksi meillä oli yhdet omat telineet. Kolmella telineellä pärjättiin juuri ja juuri. Neljä olisi ollut parempi lukumääränä. Järeitä haki-telineitä ei kukaan kaivannut projektin pystytyksen aikana. 

Ja sitten kuviin:

Paketteja oli paljon, mutta asennusohjeet olivat hyvät ja ne oli itse laminoitu vielä paremmin käyttöä kestäviksi. Koko pystytyksen ja kattotöiden ajan sama henkilö piti huolta oikeiden tavaroiden etsinnästä ja oikeasta nostojärjestyksestä. Kuvassa on jo telineiden alku valmiina varustettavaksi sopivalla jatkopalalla ja kaiteilla työskentelyä varten. 


Asennukset tehtiin pääosin sisäpuolelta, joten telineitä ei tarvittu pitkään aikaan. Jokainen hirsinurkka ja liitos tiivistettiin määritellyllä eristeellä. 


Hirret oli merkitty hyvin eikä niiden paikoissa erehdytty kertaakaan. Yksi hirsi taisi olla väärässä paketissa tai sen merkintä oli väärä. Varsinaisia toimitusvirheitä ei onneksi ollut. 


Väliseinien paikat oli ajettu hirsiin melko selkeästi. Ikkunat ovat vielä melko pieniä ampuma-aukkoja, mutta ne sahataan lopulliseen kokoon paikan päällä. Näin hirret oli helpompi nostaa niiden ollessa vahvempia myös ikkunoiden kohdalta. 


Yläkuva näyttää nostoetäisyyden kattotuoleilta itse mökille. Iso piha oli hyödynnetty kokonaan. 


Lohenpyrstöliitokset olivat omaan silmääni kauniita. Ne kuitenkin peitetään lopullisessa ulkoasussa. 


Toisena päivänä jäljellä oli 6 ylimmän kierroksen hirttä eli lähinnä viimeisteltiin. Sitten alakuvan terassin pilarit ja palkit paikalleen ennen kattotuolien asennuksen aloitusta. Kattotuolien nostot olivatkin jännittävin vaihe kaikille. Kunhan kolme tuolia saatiin tukevasti paikalleen alkoi homma sujua paljon helpommin ja turvavaljaillekin järjestyi paremmin kiinnityspisteitä. 




Toisen nostopäivän illalla oltiin kattotuolien puolivälissä. Kolmantena päivän päästiin jo hyvissä ajoin nostamaan viimeistä kattotuolia paikoilleen. Kolmatta päivää hidasti oleellisesti puuskainen tuuli ja pisimmät nostot. Tuolit olivat kaukana ja ne piti nostaa kauimmaiseen päätyyn. 

Kaikki yllä olevat kuvat on otettu kolmen päivän sisällä. 

Rungon pystytyksen jälkeen vuorossa oli paljon käsityötä vaativa rakennusvaihe. Seinien yläosan, päätyjen ja kattotuolien nurjahdustukien asennus. Meillä runko suojattiin ennen sateita kattotuolien päälle vedettävillä pressuilla, joten vesikaton asentamisella ei ollut niin kova kiire. Tilannetta auttoi myös kuiva heinäkuu. Vettä satoi neljänä päivänä, vaikka silloin tulikin sitten paljon kerralla. 

Jos joku ihmettelee, mikä pystytyksessä kestää, niin nämä käsityövaiheet. Jossain paketeissa päätykolmiot ovat hirrestä tai valmiina elementteinä. Se olisi nopeuttanut paljon. Lisäksi kattotuolien alaosien panelointi 28x275mm hirsipaneeleilla vei oman aikansa etenkin telineiden kasauksen vuoksi. Kuvissa ei myöskään ole vielä päätyräystäitä. Nekin tehtiin käsin paikan päällä. 

Jatkoa seuraa. 


Kommentit