Kalliolle kukkulalle rakennamme mökkimme

 Kaivuutöiden tultua valmiiksi alkoi suoraan perään perustuksien teko. 

Ostimme pilareiden teon ulkopuolelta, mutta tavarat hankimme itse. Porvoolaisen rautakaupan auto koeponnisti hiukan levennetyn tieosuutemme ja pääsi hienosti päätyyn asti tarvikkeiden kanssa. 



Kesäkuun puolivälissä aloitettiin perustuksien rakentaminen. Siis pian aloituskokouksen pitämisen jälkeen.  

Pellingin harvinaisen kovaan kallioon porattiin jokaisen pilarin alle 25 senttiä reikä ankkurointia varten. Siinä meni kuulemma teriä enemmän kuin olisi ikinä osannut arvioida. Ei ihme, että porakaivon tekeminen kesti useamman päivän. 

Pilarin alle valettiin betonista tasainen peti harkoille. Lattiavasojen alle tuli myös poikittaisia tukipalkkeja, joten käsityötä oli tiedossa melko paljon eikä pelkillä harkoilla pitkälle selvitty. Eli valumuotteja siis tehtiin ankarasti. Betonia menikin reilusti suunniteltua enemmän. Kävimme kokeilemassa 24/7 avoinna olevaa rautakauppaa yllättävään tarpeeseen. 500kg betonia lähti matkaamme sunnuntaina kello 22. 


Kallio ei lopulta ollut ollenkaan niin tasainen kuin alunperin olisi kuvitellut.. Keskellä ei ollutkaan tasaista, vaan isoja kiviä riesaksi asti ja usean kuution kokoinen monttu. Jotain sille pitää tehdä, koska potentiaalista vesiallasta ei voinut jättää tulevan mökin alle. 

Pilarit valmistuivat 8 päivän ahkeroinnin jälkeen. Siinä ei urakoija pitänyt vapaapäiviä, vaan teki putkeen koko homman. Paikat myös olivat hyvin siistit heidän lähtiessään. 


Meillä oli sitten edessä täyttöjä ja muottien purkua. Työkiireet ja juhannus tulivat väliin, joten työt jatkuivat vasta heinäkuun puolella. Tässä vaiheessa mukaan saapui vahvistus merivoimista. Jokaisella työmaalla on käyttöä ahkeralle nuorelle miehelle. Varsinkin kun kyseinen tekijä aloittaa rakennusalan opinnot elokuun lopussa ihan virallisestikin. Saa tehokkaan kenttäjakson ennen aloitusta. 


Kivillä ei painanteita saa täytettyä tehokkaasti. Vaadittiin paljon betonia ja sepeliä lisäksi. Sepeli tuli pyydettyyn paikkaan ja aika paljon viereenkin. Kuljetus on merkittävässä roolissa kiviainesta tilatessa, joten olen tavallisesti tilannut täysiä rekkalasteja Niin tälläkin kertaa. Toinen lavallinen jäi käytönnössä varalle tulevia tarpeita varten. Niitä tosin ilmaantui nopeammin kuin odotinkaan. 


Kyllä siinä hetki vierähti ennen kuin sorakasa siirtyi pois autotieltä ja painanteiden täytteeksi. Mahdolliset veden tuloreitit betonoitiin umpeen ja mökin alle jäävät alueet täytettiin soralla, siten että mahdollinen vesi pääsee edelleen valumaan alamäkeen pois mökin alta. 


Vähän pääsee jo fiilistelemään. Terassi tulee tasaisen kallion päälle ja suoralla merinäköalalla. Vähän se näköala on vielä puiden varjossa, mutta kaadetaan pari puuta sitten myöhemmin. Mökki tulee siis tontin keskelle. Siinä on tasaisesti matkaa rantaan tai rajalle toiseen suuntaan. Omalta tontilta puiden kaataminen on helppoa, kun muutamasta kappaleesta on kyse. Nurin vaan ja kuivumaan saunapuiksi. 

Täytyy kyllä myöntään, että kiire tuli. Rakentamisessa tulee jossain vaiheessa aina kiire, vaikka projektilla ei tarkkaa valmistumisaikaa olisikaan. Mökkipaketin toimitusaikataulu saneli tien raivauksen aikataulun. Lisäksi täytöt tuli olla valmiina ennen mökin asennuksen alkamista. Viimeisiä tasoituksia tehtiin edellisenä iltapäivänä, kun toimituksien piti tulla aamulla.  

Kommentit