Matkalla Kiinassa - vinkkejä

 Olin työmatkalla Kiinassa ja osasta havaintojani saattaa olla hyötyä seuraaville matkalaisille. 

Puhelin

Hanki toinen puhelin matkalle. Puhelimeen kannattaa hankkia prepay-kortti, jossa on siis suomalainen numero. Moni ohjelma vaatii vahvistuksia tekstiviestillä ja siksi tarvitset kotimaisen numeron. Ota kuitenkin data pois käytöstä, jotta et tuhlaa kaikkea saldoa. Toiseksi asenna puhelimeen eSim-kortti Kiinassa toimivalle datayhteydelle. Itse taisin ostaa Gigagon kortin. Se sisälsi 3Gb dataa päivässä, mutta ei perinteisiä puheluita. Käytin siis omaa whatsapp-sovellutustani puheluihin. 

En käyttänyt omaa puhelintani turvallisuussyistä. Moni länsimaalainen puhui ns. burner-phone laitteesta. Eli laitetta käytetään vain Kiinassa ja tuhotaan sen jälkeen. 

Alipay ja wechat varmistavat toimintansa siis lähettämällä tekstiviestin antaamasi Suomalaiseen liittymään. Jos ostat paikallisen liittymän, niin googlen palvelut eivät sitten toimi. Voi olla muutoinkin melkoinen kulttuurishokki. Käytä siinä sitten androidia ilman. En omppua suosivana joutunut kokeilemaan.

Raha

Länsimaiset luottokortit eivät ole yleisesti toimivia vaihtoehtoja Kiinassa. Toisaalta eivät tunnu käyttävän omiakaan fyysisiä korttejaan. Kortti tulee sen sijaan asentaa Alipay tai Wechat sovellukseen. Kassat lukevat puhelimelta qr-koodin ja homma toimii. 

Kuvassa Alipay, jolla matkani onnistui tehokkaasti. Matkassa olleessa puhelimessa oli pieniä vaurioita, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy. Hyvin kuitenkin ajoi asiansa. 

Sovelluksilla voi tilata kaikkea maan ja taivaan väliltä. Matkailijalle ostoksien maksamisen lisäksi hyödyllinen on ainakin taksin tilaaminen. 

Käteistä voi toki käyttää, vaikka se aiheuttaa monesti tyytymättömyyttä myyjissä. Varsinkin pienempien ostoksien kohdalla. Ihan kaikki automaatit eivät myöskään toimineet länsimaisilla korteilla. Lentokentän ja hotellin Bank of Chinan automaatit toimivat testatusti. Valitsin kieleksi valikosta englannin, mutta ilman havaittavaa vaikutusta. Oikeasta yläreunasta painamalla pääsi eteenpäin ja alareunasta painamalla sai kortin takaisin. Yrityksen ja erehdyksen kautta toimivat siis minulla. 

Kielitaito

Kiinaa puhuu kaikki murteet mukaan lukien siis reilu miljardi ihmistä. Englantia puhuu äidinkielenään karkeasti 300 miljoonaa ihmistä. Sen mukaan kannattaa suhteuttaa ajatustaan kielitaidosta. Nuoremmista moni puhuu englantia, mutta ovat kovin ujoja puhumaan ja ääntämys on haastavaa. Vanhempien ihmisten kanssa voi rauhassa puhua suomea ja heilutella käsiä. Varsinkin käsien heiluttelu eli elekieli on tehokasta. 

Lisäksi kannattaa huomioida kirjoittaminen. Jos ei osaa englantia, ei osaa myöskään todennäköisesti kirjoitta sitä. Eli varaa kohteesi nimi kiinaksi mukaan. Kuvassa hotellini osoite. Hotellin nimi ei sanonut paikallisille mitään. Eiväthän he käytä englanninkielistä nimeä. Ylempi rivi sen sijaan oli pari kertaa suureksi hyödyksi. 

Teknologia auttaa. Puhuin monesti puhelimeen englantia, joka kääntyi kiinaksi sopivalla aplikaatiolla. 

Passi

Pidä passi mukanasi. Kaupungilla voi hyvin olla passintarkastuksia. Voit myös joutua odottamaan hetken vihreää valoa tietokoneelta ennen lupaa jatkaa matkaa. Museoiden liput myös yksilöidään tyypillisesti passin numeroon. 

Ilmanlaatu

Puhelimen säätiedotus antaa myös tietoa ilmanlaadusta. Jos ilmanlaatu arvo on enemmän kuin 150, on ilmanlaatu heikko. Ilmeisesti mittaus perustuu epäpuhtauksien määrään. Nähtävyyksien katselupäivänä kohdalleni sattui ilmanlaatu, jonka mittaustulos oli 437. Oli terveydelle haitallista. Samaan aikaan oli tukalan kuuma, joten kasvomaski ja vesipullo olivat hyviä varusteita. 

Liikenne


Kiinassa et ole yksin. Liikenne on kuitenkin melkein inhimillistä. Kolareita on yllättävän vähän, mutta varovainen saa silti olla. Varsinkin skootterit kulkevat miten sattuu ja mistä sattuu. Taksit olivat omasta näkökulmasta edullisia ja myös hyvin toimivia. Suuressa kaupungissa liikenne on tavallisesti ruuhkaista ja lyhyeenkin matkaan voi mennä tolkuttomasti aikaa. Metro toimii hyvin ja on erittäin edullinen. Jos et saa lippua automaatista, niin sen voi ostaa myös virkailijalta. Itse ostin virkailijalta. Sama matka maksoi taksilla 100 yania ja metrolla 5. 

Ruoka

Kuvassa Pekingin ankkaa. Muistuttaa erehdyttävästi kukkaa lautasella. Oli kieltämättä hyvää ja tämä oli vain alkupala ennen sen ankan saapumista. 

Toisaalta oli kiva kokeilla vähän erikoisempia ruokalajeja. Vai tulisiko kotona syötyä männyn tuoreita neulasia. No tuli testattuja hyviksi havaittuja. Tarina ei kuitenkaan kerro oliko minkä lajin mänty kyseessä. 

Ei siis aavistustakaan onko ruoka keskimäärin hyvää vaiko ei. Söin mitä tarjottiin tai sitten osoitin edellä menevän annosta ja indikoin haluavani samanlaisen. Ihan kaikki eivät olleet makuuni, mutta en päässyt laihtumaan. Kielletyn kaupungin sisäänkäynnin vieressä olevan kahvilan kana-riisiannos maksoi 38 yania, mutta toisaalta hotellin ravintola oli Suomen hintatasoa vastaava. 

Kollega kävi Burger Kingissä ja totesi olleen todellinen pettymys. Eli jätä siis väliin, jos mitenkään voit. Tunnustan kyllä käyneeni kahvilla eräässä amerikkalaisessa kahvilaketjussa, kun oli niin houkutteleva Belgialaista suklaata sisältävä kahvi. Lisäksi Belgialainen tuttuni tarjosi. 

Kommentit